Daar is immers jarenlange ervaring opgedaan met onderzoek naar en behandeling van longfibrose. Zij kunnen samen met u bepalen welke behandeling voor u het beste is. Ook kunt u via deze expertisecentra in aanmerking komen voor fibroseremmers in geval van
Idiopathische pulmonale fibrose (IPF). Het kan ook zijn dat u voor verdere behandeling weer terug gaat naar uw eigen behandelend arts. Voor een second opinion hoeft u niet altijd zelf naar een van de expertisecentra te gaan. Op reguliere basis vinden er videoconferenties plaats tussen de expertisecentra, de behandelcentra en de regionale ziekenhuizen waarbij patiënten besproken worden door de eigen longarts. De longarts wordt dan van advies voorzien door de longartsen uit expertisecentra.
Verwijsbrief
Een second opinion dient eerst met uw eigen behandelend arts te worden besproken. De arts kan dan met u bespreken of het via de videoconferentie besproken kan worden of dat het een lijfelijk contact dient te worden. Uw eigen longarts zal dan in beide gevallen alle medische informatie met beeldvorming en een verwijsbrief naar een van de expertise centra sturen. Zorgverzekeraars vergoeden een second opinion alleen als uw behandelend arts u doorverwijst naar een collega, ook als dat op uw eigen verzoek is. Regelt u een second opinion zelf, kan het zijn dat uw zorgverzekeraar niet alles vergoedt. Informeer altijd bij uw zorgverzekeraar naar de regelingen.
Op de website van de Patiëntenfederatie Nederland vindt u uitgebreide informatie en tips over een second opinion.