Een aantal tips om in het dagelijks leven te gebruiken. Heeft u ook tips, mailt u ze dan naar secretariaat@longfibrose.nl.
Wandelen
Hippocrates zei het al: ‘Wandelen is het beste medicijn’.
Voldoende bewegen verbetert de kwaliteit van leven. Dat kan ook door te wandelen. Het is gezond en kost betrekkelijk weinig energie. En het heeft positieve sociale effecten. Men maakt al snel een praatje met mensen die men tegenkomt. Samen wandelen kan ook, maar dat kan wel weer energie kosten doordat u al snel blijft praten met uw wandelmaatje.
2000 stappen extra per dag
Normaal gesproken loopt iemand zonder daarbij na te denken al een aantal stappen per dag. Het is goed daarnaast extra stappen te doen. Een aantal van 2000 is al voldoende om er profijt van te hebben. Daar heeft u een stappenteller voor nodig. Vaak zit zo’n teller al op uw mobiele telefoon. Als dat niet zo is, dan kunt u voor een redelijke prijs een speciale stappenteller aanschaffen. Meestal wordt het aantal stappen per dag, maar ook per week, per maand of zelfs per jaar aangegeven. Zo kunt u uw prestatie goed bijhouden.
Met longfibrose kan het wel eens tegen zitten en lukt het niet die extra 2000 stappen te doen. Geen man over boord. Het wandelen hoeft geen dwang te worden. Een keertje overslaan of minder stappen maken op een dag moet kunnen. Als u het maar wel doet op de dagen dat u er de energie voor heeft.
Filmpje
Het belang van bewegen: https://youtu.be/SQ36hb5GsgM
Douchen
Is douchen een zware inspanning voor u? Ga zittend douchen, trek daarna een badjas aan. Deze droogt u al gedeeltelijk af en droog uw voeten met behulp van een föhn. Ga een poosje uitrusten op bed en kleedt u dan verder aan.
Kleding
Geef de longen de ruimte. De strakke band van een spijkerbroek zorgt ervoor dat u oppervlakkig gaat ademen. Bij bukken en veters strikken worden de longen ook beperkt. Draag daarom gemakkelijke, lichte kleding. Denk aan thermo-ondergoed en fleece truien of vesten. Draag schoenen zonder veters zoals instappers of schoenen met klittenband.
Accessoires
Bedenk dat alles wat men aan het lichaam hangt ook energie kost om mee te dragen. Draag mooie lichtgewicht sieraden en/of shawls. Zware leren tassen kunnen vervangen worden bv. door stoffen of lichte kunststof tassen.
Traplopen
Traplopen wordt voor velen steeds moeilijker, hieronder tips van een patient over hoe zij haar dag indeelt en omgaat met het traplopen:
"De trap oplopen gaat nu nog wel, maar ik doe het heel rustig aan met langzame stappen omhoog. Als ik boven ben, wacht ik even om de kortademigheid tot rust te laten komen. Wij slapen op de eerste etage en hebben daar ook toilet en douche. Sinds een tijdje heb ik een vast patroon om traplopen zoveel mogelijk te vermijden. Na het wakker worden is het eerste uur voor mij als longfibrosepatiënt een uur van volop hoesten en slijm ophoesten. Dat is een noodzakelijk kwaad en wordt gestimuleerd door beweging, vandaar dat ik het eerste uur in beweging moet en wil zijn. Daarom, als ik ’s morgens opsta, loop ik via de trap naar beneden (geen probleem) en doe mijn dagelijkse ochtenddingetjes in de huiskamer/keuken. Dan na een uur ‘neem’ ik de trap omhoog op een bewuste manier en ga douchen en kleed mij aan. Dan weer naar beneden, ontbijt, medicijnen en ook tanden poetsen doe ik beneden. Pas ’s avonds ga ik voor de tweede en laatste keer de trap op om te gaan slapen. Als traplopen echt een probleem zou gaan worden, heb ik dus nog de optie om ’s morgens direct boven te douchen en aan te kleden, dat zou een trapgang schelen, maar behoeft wel enige aanpassing met betrekking tot het vroege hoest- en slijmuurtje. Voorlopig bevalt het goed zo, nog even geen behoefte aan de installatie van een traplift."
Hulp en hulpmiddelen
Hulp van anderen en hulpmiddelen die van pas kunnen komen. Schaam u niet om gebruik te maken van hulpmiddelen zoals een elektrische fiets, een rolstoel, een scootmobiel of een gehandicaptenparkeerkaart. Ook een traplift, een verhoogd toilet of een douchezitje zijn geweldige hulpmiddelen om energie te sparen.
Informeer voor de mogelijkheden bij het WMO-loket van uw eigen gemeente. Het verschilt per gemeente welke afspraken er zijn gemaakt.